#2a "Eksempelsamling om energi” side 19-53




"Eksempelsamling om energi” side 19-53 

En kort oversigt

1.1 Ansvar
Byggelovens 5 V, stk. L viser, at  ejer er ansvarlig for, at bygningen er lovlig. Hvis der er forhold i en bygning, der er ulovlige, kan kommunen som bygningsmyndighed pâbyde ejeren at bringe disse forhold i orden.
Det er kommunen, der er bygningsmyndighed, og kommunen kan ved anvendelsen af reglerne blive nødt til at foretage en fortolkning af reglerne. Der kan derfor være forskellige fortolkninger i kommunerne. 

1.2 Eksempler på ændringer der udløser krav
I det følgende beskrives en række eksempler pâ, hvornår bygningsejere, som bygger om, renoverer eller udskifter komponenter og ìnstallationer

1.3 Krav til vinduer ved udskiftning
Bygningsreglementet har ikke krav til ruder, så ruder i eksisterende vinduer kan frit vælges. Der kan ofte opnås en betydelig energibesparelse ved at vælge gode energiruder. 
Mange vinduesproducenter leverer vinduer med friskluftsventiler. De viste ventiler er imidledid en nødløsning, da ventilerne svækker rammers eller karmes isoleringsevne og sædvanligvis ikke kan forsynes med partikelfilter og isolering mod støj. Ventiler i vinduesrammer kan desuden give problemer med treek og støj, som ventilen selv frembringer. Vinduesforbedringer kan give betydelige energibesparelser.

1.3.1 Udskiftning af ruder eller vinduer
I det følgende beskrives opdeling med sprosser og poster, Lydisolerende ruder og vinduer, sikkerhedsglas, og solafskærmning.

1.4 Ventilation og indeklima 
En bygning med for dårlig ventilation vil typisk have forhøjet luftfugtighed - som kan medføre store gener for både bygningen og brugernes sundhed. Det er vigtigt at have øje for ventilation i forbindelse med energirenovering. 

1.4.1 Ventilationsprincipper
Der er beskrevet flere typer af ventilation  
Naturlig ventilation, som  består sædvanligvis af aftrækskanaler i køkken og bad og friskluftsventiler i ydervaegge eller vinduesrammer. Den friske luft tilføres via ventiler og utaetheder og fjernes via aftr¿ekskanaler. Friskluftsventiler i modstående ydervaegge kan også bidrage til tvaerventilation af rummene, når det blæser.
Mekanisk udsugning, som sikrer, at der altid er et tilstrækkeligt luftskifte, uanset vejrforholdene. På kolde dage kan friskluftstilførslen give traekgener, det kan så føre til at nogle beboere blokerer for udsugningen fra fx bad og køkken, så luftskiftet forøges i de øvrige boliger, der er koblet på samme anlaeg. Herved bliver generne i de øvrige boliger forstaerket. 
Balanceret mekanisk ventilation, som består af en indblæsningsdel med filter og varmeflade og en udsugningsdel samt i nyere anlæg også en varmegenvindingsdel. I boliger forsynes opholdsrum med friskluft, der er opvarmet. Den brugte luft fjernes via udsugning fra køkken og bad og afgiver varmen i varmegenvinderen, inden luften kastes bort.
Hybrid ventilation, som er  kombination af naturlig og mekanisk ventilation. Specielt om sommeren er der store fordele ved at udnytte den naturlige ventilation til at fjerne overskudsvarme fra fx solindfald. Om vinteren er der til gengaeld fordele ved, at den friske luft opvarmes i det mekaniske ventilationsanlaeg, og afkastluftens varme genvindes. 

1.5 Beregningseksempler
Her kan man finde eksempler på typiske bygninger af forskellig alder og forbedring af installationer , klimaskærm og ventilation .

Comments

Popular posts from this blog

#3 Hvad der forstås ved

#4 Spørgsmål og svar om energi i BR18

#8 Energiberegnings fejl og konsekvenser